Unul dintre cele mai importante lucruri pe care îngrijitorii trebuie să le echilibreze este nevoia de recreere regulată pentru cei pe care îi îngrijesc. Atunci când activitățile de recreere sunt neglijate, se pot instala sentimente de izolare și depresie și chiar pot cauza un declin general al sănătății.
Din fericire, există multe opțiuni la dispoziția îngrijitorilor, de la activități „administrative” care permit persoanelor în vârstă să trăiască mai independent, până la jocuri și activități de care se pot bucura împreună cu îngrijitorii lor sau cu alți bătrâni. În acest articol, ne vom concentra asupra jocurilor de societate și a altor activități de care se pot bucura bătrânii acasă sau într-un centru de îngrijire.
Jocuri de societate pentru persoanele în vârstă
Există multe beneficii în a juca jocuri de societate cu persoanele în vârstă, inclusiv o retenție sporită a memoriei și oportunitatea de a exersa abilitățile motorii.
Jocuri de memorie
Jocurile de memorie sunt foarte bune pentru persoanele în vârstă, deoarece exersează abilitățile de gândire critică, cum ar fi recunoașterea modelelor și reamintirea informațiilor din memorie. Jocurile simple, cum ar fi Memory, care implică împerecherea cărților în funcție de ceea ce se află pe fiecare dintre ele, pot fi o modalitate excelentă de a-i face pe oameni să gândească și să își exerseze creierul. Jocurile de acest gen oferă, de asemenea, o componentă socială care poate ajuta la reducerea sentimentelor de izolare și depresie în rândul persoanelor în vârstă care nu prea ies în oraș.
Jocuri care antrenează abilitățile motorii
Atunci când aveți grijă de o persoană în vârstă, este important să vă asigurați că aceasta are multe oportunități de a ieși și de a se distra. Dar, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, capacitatea lor de a se implica într-o mulțime de activități pe care oamenii le asociază în mod tradițional cu recreerea și divertismentul poate scădea. Acest lucru poate fi valabil mai ales pentru activitățile sociale – nu este neobișnuit ca persoanele în vârstă să își piardă interesul de a interacționa cu multe dintre lucrurile care îi interesau cândva, pur și simplu pentru că nu le mai pot percepe așa cum o făceau înainte.
Este vital ca îngrijitorii să găsească modalități de a oferi divertisment și recreere pentru cei aflați în grija lor. Și în timp ce unele forme de recreere pot fi dificil de apreciat pentru persoanele în vârstă din cauza capacității lor fizice și mentale reduse, multe forme de divertisment sunt încă accesibile, cu condiția să știți cum să vă adaptați nevoilor lor.
Jocurile de societate
O modalitate excelentă de a începe este cu jocurile de societate. În timp ce copiii mai mici vor prefera adesea jocuri mai active, jocurile de societate sunt excelente pentru persoanele în vârstă care beneficiază de un ritm mai lent. Nu numai că sunt suficient de simple pentru a fi savurate fără o acuitate fizică sau mentală extinsă, dar ele încurajează, de asemenea, interacțiunea socială și necesită o conștientizare emoțională.
Jocurile de societate îi pot ajuta, de asemenea, pe cei cu capacități de memorie în declin. Jocurile de memorie, cum ar fi “Concentration”, sunt concepute special pentru a ajuta la menținerea abilităților de memorie ascuțite.
Cum se asigură recreerea persoanelor de vârsta a treia
Una dintre cele mai importante modalități de a intra în contact cu persoanele în vârstă este prin recreere.
Persoanele cu demență pot fi uneori dificil de interacționat cu ele, dar pentru că adesea își păstrează abilitățile lingvistice, jocurile de societate îi pot ajuta să rămână implicați și ageri din punct de vedere mental. Jocurile de memorie, în special, îi pot ajuta pe cei care se confruntă cu demența prin încurajarea utilizării memoriei lor pe termen scurt, care rămâne adesea intactă în ciuda pierderii memoriei pe termen lung.
Un joc precum Scrabble, de exemplu, este o modalitate excelentă pentru ca persoanele în vârstă să exerseze folosirea gândirii critice și a abilităților de raționament strategic. Jocul îi încurajează pe jucători să se gândească la plasarea cuvintelor și la strategie, ceea ce îi ajută pe jucători să își exerseze abilitățile cognitive.
Dacă sunteți în căutarea a ceva puțin mai fizic, luați în considerare în schimb să jucați golf. Golful ajută la menținerea persoanelor în vârstă active și le încurajează să iasă afară și să ia aer curat. În plus, este o modalitate excelentă de socializare pentru persoanele în vârstă.
Există o mulțime de modalități de a vă menține mintea ageră pe măsură ce îmbătrâniți. Fie că este vorba de a face cuvinte încrucișate, de a citi sau chiar de grădinărit, există o mulțime de activități care vă pot ajuta să vă mențineți mintea în formă și sănătoasă. Dar ce se întâmplă dacă doriți să vă implicați într-o distracție competitivă cu un grup de oameni? Există o mulțime de opțiuni de jocuri de societate pentru persoanele în vârstă care vă pot oferi șansa de a vă ascuți inteligența într-un cadru social.
Jocuri precum Scrabble, Boggle și Backgammon sunt alegeri excelente pentru un grup de persoane în vârstă care doresc să se distreze. Toate acestea se joacă pe planșete care pot fi rulate cu ușurință și luate oriunde. Dacă călătoriți cu prietenii sau membrii familiei și doriți să faceți ceva în timp ce sunteți pe drum, acestea sunt jocuri perfecte pentru o după-amiază de divertisment. De asemenea, acestea oferă diferite niveluri de dificultate, astfel încât, indiferent de abilitatea ta, cu siguranță va exista unul care ți se potrivește cel mai bine.
Dacă sunteți în căutarea a ceva puțin mai provocator decât aceste două opțiuni, luați în considerare jocurile de memorie. Acestea sunt excelente pentru persoanele în vârstă, deoarece necesită abilități cognitive și reamintire a memoriei. Așadar, fie că te joci cu cineva mai tânăr decât tine sau cu un vechi prieten de acum câteva decenii, va exista întotdeauna ceva
Jocuri de societate pentru persoanele în vârstă
Pe măsură ce îmbătrânim, poate fi dificil să găsim activități care să ne ofere atât recreere, cât și stimulare. Acest lucru este valabil mai ales în cazul adulților în vârstă, care s-ar putea să nu se mai poată angaja în activități fizice așa cum o făceau odată. Acești seniori se confruntă adesea cu posibilitatea izolării sociale, care poate duce la depresie și alte probleme de sănătate.
Unul dintre cele mai eficiente moduri în care putem ajuta seniorii să evite izolarea și alte efecte negative este să găsim modalități de a-i conecta cu comunitatea lor. Din fericire, există multe jocuri de societate disponibile pentru seniori, fiecare dintre acestea fiind conceput pentru a stimula memoria și a ajuta jucătorul să rămână ager. Iată câteva idei:
Atunci când părinții dumneavoastră îmbătrânesc, poate fi dificil să îi țineți ocupați și implicați în viață. Uneori, ei uită chiar și ce zi a săptămânii este sau cum să îndeplinească sarcini care erau o a doua natură.
Cum pot ajuta jocurile de memorie persoanele în vârstă
Există multe activități simple pe care le puteți face împreună cu persoana în vârstă, care îi vor ajuta să rămână implicați și stimulați, și în contact cu realitatea înconjurătoare.
Jocurile de memorie sunt o modalitate excelentă de a menține mintea ageră și alertă, oferind în același timp divertisment și stimulare pentru persoana în vârstă. Iată câteva jocuri de memorie populare care sunt potrivite pentru persoanele în vârstă:
Monopoly
Frumusețea acestui joc este că nu necesită multă strategie sau gândire. Tot ceea ce trebuie să facă o persoană în vârstă este să arunce zarurile, să-și mute jetonul pe tablă, să cumpere proprietăți și să colecteze chirii de la alți jucători. Scopul acestui joc este de a-i falimenta pe ceilalți jucători, obligându-i să vă plătească chirie pentru a ateriza pe proprietățile dumneavoastră. Acest joc poate fi jucat solo sau cu alții și este o modalitate excelentă pentru o persoană în vârstă de a simți că încă mai este în contact cu comunitatea lor, interacționând cu alte persoane prin cumpărarea și vânzarea de proprietăți în numele lor. Monopoly necesită foarte puțină gândire, deoarece nu există complexe
Poate fi o provocare să ții persoanele în vârstă ocupate și distrate. Pe măsură ce îmbătrânim, este mai greu să găsim noi hobby-uri care să fie accesibile și plăcute. O mulțime de hobby-uri populare – înotul, alergatul sau chiar mersul pe jos – nu mai sunt fezabile pentru multe persoane în vârstă.
Dacă aveți o persoană în vârstă în viața dvs. care ar avea nevoie de ceva divertisment, iată trei jocuri de societate care sunt excelente pentru memorie și acuitate mentală:
Jocul „Văd, văd”
Care sunt regulile lui „Văd, văd”? În interior sau în exterior, un jucător începe jocul, adesea ales prin tragere la sorți. În calitate de persoană care selectează un obiect, ești uneori numit „Spionul”.
După ce ți-ai ales obiectul, vei spune: „Ce văd eu cu cu ochiul meu…”, apoi oferi primul indiciu, iar ceilalți jucători trebuie să ghicească respectivul obiect. Dacă nu au reușit, oferi în continuare indicii, până acesta este numit corect. Cel care a ghicit este următorul „Spion”.
Jocul „Simon spune”
O persoană este Simon, iar ceilalți jucători urmează instrucțiunile lui Simon. Stând în fața grupului Simon le spune jucătorilor ce trebuie să facă.
Jucătorii trebuie să respecte toate comenzile care încep cu cuvintele „Simon spune”. Dacă Simon spune: „Simon spune atinge-ți nasul”, atunci toți jucătorii trebuie să-și atingă nasul.
Totuși, dacă Simon spune, „Săriți în sus!” fără a spune „Simon spune”, nimeni nu trebuie să sară. Dacă cineva sare totuși, acel jucător este eliminat până la următorul joc.
Sunt ușor de învățat și vă vor oferi ore întregi de distracție!