Problema accesului bătrânilor la serviciile medicale

Problema accesului bătrânilor la serviciile medicale este o preocupare continuă de zeci de ani. Pe măsură ce populația îmbătrânește, numărul persoanelor în vârstă care nu își pot obține sau permite îngrijiri medicale de calitate crește.

Acest text vine în continuarea articolului precedent: „Dificultățile vârstnicilor în activitățile zilnice și mobilitatea redusă

Această problemă este deosebit de pronunțată în țările cu rate ridicate ale sărăciei, unde adulții în vârstă pot avea bani puțini sau nu au acces la asigurări de sănătate, iar în România acest lucru se simte din plin. Adulții în vârstă suferă, de asemenea, de o serie de afecțiuni cronice, care le pot face deosebit de dificil de tratat fără o asigurare medicală sau bani.

Îmbătrânirea populației și a cererii tot mai mari de servicii medicale este o îngrijorare globală. Începutul secolului al XXI-lea a cunoscut o creștere exponențială a îmbătrânirii populației.

“Potrivit raportului Națiunilor Unite (2017) privind perspectivele populației mondiale, se estimează că există 962 de milioane de persoane cu vârsta de 60 de ani și peste, care reprezintă 13% din populația globală. Cu o rată de creștere de aproximativ trei procente pe an, se estimează că această cifră va atinge 1,4 miliarde în 2030.” (Sursa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5750867/ )

Una dintre cele mai mari probleme este că mulți bătrâni nu au asigurare de sănătate. Aceasta înseamnă că trebuie să plătească din buzunar pentru tratament, care poate fi extrem de costisitor. Chiar și celor care au asigurare le este adesea dificil să obțină îngrijirea de care au nevoie. Mulți asigurători nu acoperă toate tipurile de tratamente sau proceduri, iar cei care o fac au adesea coplăți și deductibile foarte mari.

O altă problemă este că pur și simplu nu există destui medici și alți furnizori de asistență medicală care sunt special instruiți pentru a se ocupa de pacienții vârstnici.

Obstacole în calea îngrijirii persoanelor în vârstă din România

Bătrânii din România, mai ales cei din zona rurală se confruntă adesea cu obstacole semnificative în accesarea serviciilor medicale, care pot avea consecințe grave asupra sănătății lor.

Un obstacol major este lipsa transportului. Mulți bătrâni sunt prea fragili pentru a merge pe distanțe lungi până la cea mai apropiată clinică sau spital iar în unele zone nici nu există transport public. Și chiar dacă și-ar putea permite să plătească pentru o călătorie cu taxiul sau cu autobuzul, nu există nicio garanție că un vehicul va fi disponibil atunci când au nevoie de el.

Un alt obstacol este costul îngrijirii. Clinicile și spitalele percep adesea taxe mari, iar mulți oameni în vârstă nu își pot permite să plătească pentru tratament. În plus, multe familii nu au acces la asigurări de sănătate la prețuri accesibile, așa că trebuie să suporte singuri costul integral al îngrijirii.

Un al treilea obstacol major în acest sens îl reprezintă disponibilitatea limitată a serviciilor. S-a susținut că disponibilitatea serviciilor medicale este limitată pentru persoanele în vârstă. În unele cazuri, acest lucru se poate datora lipsei de finanțare sau de resurse. În alte cazuri, se poate datora faptului că profesioniștii medicali nu sunt pregătiți corespunzător pentru a face față nevoilor specifice ale pacienților în vârstă.

O posibilă soluție la această problemă este dezvoltarea mai multor clinici de sănătate bazate pe comunitate, care sunt special concepute pentru pacienții în vârstă. Aceste clinici ar putea oferi o varietate de servicii, inclusiv îngrijire primară, stomatologie și oftalmologie. De asemenea, ar putea oferi sprijin social și servicii de recomandare, care sunt adesea esențiale pentru persoanele în vârstă.

Abos Care este o casă de bătrâni București care oferă, printre multe altele acces la centre și programe de sănătate și wellness. Persoanele care vin aici au parte de un personal atent îndreptat spre nevoile și provocările lor.

Concluzii

Problema accesului bătrânilor la serviciile medicale este una care există de mult timp și nu pare să dispară prea curând. Acest lucru se datorează în mare măsură faptului că, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, au nevoie de mai multă asistență medicală și adesea nu își pot permite. Acest lucru poate crea o serie de probleme atât pentru persoanele în vârstă, cât și pentru sistemul de sănătate în ansamblu.

Mulți bătrâni stau mult timp fără îngrijirea de care au nevoie pentru că nu își permit. Acest lucru poate duce la îmbolnăvirea lor severă și, în cele din urmă, să necesite îngrijiri și mai costisitoare. De asemenea, poate pune o presiune asupra membrilor familiei care trebuie să-și asume responsabilitatea de a avea grijă de rudele lor în vârstă.

O altă problemă majoră este că sistemul de sănătate de multe ori nici nu este configurat pentru a face față nevoilor pacienților în vârstă.

O soluție la aceste probleme ar fi ca guvernul să investească mai mulți bani în programe care ajută persoanele în vârstă să obțină îngrijirea de care au nevoie. O altă soluție ar fi ca, anumite companii de asigurări să ofere o acoperire mai accesibilă pentru persoanele în vârstă. În cele din urmă, medicii ar putea face o treabă mai bună în a coordona îngrijirea pacienților lor vârstnici.