Cât costă îngrijirea unui bătrân în București?

Dacă plănuiți să vă mutați de la părinți – iar aceștia nu mai sunt în deplinătatea forțelor, probabil vă întrebați cât vă va costa îngrijirea lor. În timp ce răspunsul depinde de o serie de factori, inclusiv de tipul de îngrijire necesară și de locul în care locuiți în București, există mai multe modalități de a vă asigura că cei dragi primesc îngrijire de calitate fără a vă ruina.

Unde au cel mai mult nevoie de ajutor persoanele în vârstă?

Dacă aveți un membru în vârstă al familiei care are nevoie de ajutor, veți dori să știți unde are nevoie cel mai mult de ajutor. De exemplu, are nevoie de mai multă îngrijire la domiciliu sau poate ieși în oraș? Au nevoie de cineva care să îi ajute cu sarcinile de zi cu zi sau doar de un companion cu care să își petreacă timpul? La câți bani au acces și care este starea lor de sănătate?

Ajutor pentru problemele de zi cu zi: Persoanele în vârstă pot întâmpina dificultăți în a căra sacoșele grele de cumpărături sau în a merge din loc în loc fără ajutor. De asemenea, ar putea beneficia de ajutor în casă pentru a face curățenie după ei înșiși și pentru a face treburi precum spălatul rufelor și spălatul vaselor. Dacă persoana iubită a căzut sau a avut alte probleme de sănătate care o împiedică să mai fie independentă, atunci angajarea de ajutoare la domiciliu este o opțiune excelentă pentru a oferi aceste servicii fără a avea o presiune suplimentară asupra bugetului dvs. sau a timpului membrilor familiei (mai ales dacă sunt implicați copii mai mici).

Mulți vârstnici pot solicita îngrijire din partea asistenților care lucrează în cadrul cabinetelor medicilor de familie, care se deplasează la domiciliul lor.

În București, responsabilitatea de a oferi îngrijire unei persoane vârstnice este împărțită între mai multe categorii de persoane. Un medic, un consultant medical sau o asistentă medicală poate prescrie serviciile de care au nevoie, iar medicul de familie va decide dacă acestea trebuie furnizate la domiciliu sau într-un azil de batrani din București. Costul îngrijirii la domiciliu variază în funcție de cât timp este necesar în fiecare lună, dar rareori depășește 10% din venitul lunar al acestora și poate fi chiar gratuit dacă pacientul nu are niciun venit. Casele de îngrijire medicală sunt taxate în funcție de mărimea patului/cameră și de serviciile furnizate (de exemplu, mesele).

Prețul unei camere single într-un azil de bătrâni începe de la 60 RON pe zi, iar camerele semi-private costă în jur de 120-150 RON pe zi, ceea ce reprezintă totuși mai puțin de jumătate din costul unei camere medii de spital privat din România!

Diverse organizații, asociații și fundații lucrează cu voluntari pentru a oferi servicii de menaj pentru persoanele în vârstă.

Dacă sunteți în căutarea unui voluntar care să ofere servicii de menaj, există numeroase organizații comunitare care vă pot ajuta să găsiți ceea ce aveți nevoie. În București există numeroase asociații și fundații care lucrează cu voluntari pentru a oferi servicii de menaj pentru persoanele în vârstă. Aceste organizații vă pot oferi informații despre voluntarii locali care ar putea să vă ajute cu curățenia sau cu alte sarcini casnice.

Unele dintre aceste grupuri comunitare includ: biserici și alte organizații religioase; ONG-uri locale; și organizații de caritate.

În București, puteți găsi câteva firme și ONG-uri care oferă servicii de ajutor la domiciliu pentru persoanele vârstnice.

În București puteți găsi mai multe companii și ONG-uri care oferă servicii de ajutor la domiciliu pentru persoanele în vârstă. Printre acestea se numără:

  • Home Help International, care oferă servicii medicale, de asistență medicală și socială pentru persoanele în vârstă.
  • Societatea Română pentru Persoane Vârstnice (SERO), ai cărei voluntari oferă o serie de servicii, de la curățenie la domiciliu până la ajutor la cumpărături și gătit.
  • Societatea Română de Cruce Roșie, care derulează proiecte care oferă sprijin persoanelor cu demență și celor care se recuperează după o boală sau o intervenție chirurgicală în propriile case.

Principalele beneficii ale utilizării unui serviciu de ajutor la domiciliu includ:

  • reducerea stresului atât pentru persoana îngrijită, cât și pentru cei care o îngrijesc;
  • o mai mare independență pentru persoanele care rămân la domiciliu;
  • îmbunătățirea calității vieții datorită unor condiții de viață mai bune;

Dacă vă decideți să angajați unul dintre aceste servicii, nu uitați că este important să alegeți cu atenție unul dintre ele pentru a afla exact cât costă pe oră sau pe zi/weekend înainte de a vă lua un angajament, deoarece unele pot fi mai scumpe decât altele în funcție de tipul de sprijin pe care îl oferă

De reținut: Deși există o lipsă de opțiuni, există încă numeroase modalități de a obține îngrijire pentru cei dragi care nu mai pot face acest lucru singuri.

Pentru început, ați putea lua în considerare posibilitatea de a contacta membrii familiei, care ar putea oferi și ei asistență. Este important să găsiți pe cineva de încredere și de încredere înainte de a lua această decizie. Dacă aveți relații în zona dumneavoastră, ar fi de asemenea util ca acestea să vă ofere recomandări pentru cei care ar putea fi dispuși și capabili să vă ajute cu sarcini de îngrijire.

Dacă acest lucru nu funcționează din orice motiv – poate că nimeni nu dorește această responsabilitate sau poate că niciunul dintre ei nu locuiește în apropiere – atunci luați în considerare posibilitatea de a angaja în schimb pe cineva de la o agenție (ca noi!).

Concluzie

Costul angajării unui îngrijitor poate varia foarte mult. Este important să rețineți că nu este vorba doar de a plăti pe cineva pentru a face treaba; trebuie să luați în considerare și salariile și beneficiile acestora, precum și tipul de pregătire pe care l-au primit. În plus, unele țări au legi privind acest tip de angajare, așa că asigurați-vă că știți care sunt aceste reguli înainte de a lua orice decizie cu privire la cine va avea grijă de persoana apropiată!