Ce înseamnă îngrijiri paliative

Îngrijirea paliativă este un tip de îngrijire medicală care se concentrează pe ameliorarea simptomelor, a durerii și a stresului provocate de bolile grave. De asemenea, se concentrează pe îmbunătățirea calității vieții pacienților și a celor dragi acestora. Îngrijirea paliativă poate fi oferită în orice stadiu al unei boli grave, ca parte a unui plan general de tratament.

Îngrijirea paliativă este un tratament care urmărește să îmbunătățească calitatea vieții persoanelor cu boli grave.

Îngrijirea paliativă este un tratament care urmărește să îmbunătățească calitatea vieții persoanelor cu boli grave. Nu reprezintă un tratament pentru vindecarea bolii, dar îi ajută pe pacienți și familiile acestora să facă față mai bine bolii.

“Îngrijirea paliativă se concentrează pe îmbunătățirea calității vieții tuturor pacienților”, spune Dr. Josef Woodman, președinte și director medical la USCF Health Care System din Tampa, Florida. “Nu se referă doar la gestionarea simptomelor”.

Îngrijirea paliativă este cel mai adesea legată de îngrijirea la sfârșitul vieții, dar nu trebuie să fie întotdeauna așa.

Îngrijirea paliativă poate fi oferită în orice stadiu al bolii și nu trebuie să fie întotdeauna legată de îngrijirea la sfârșitul vieții. De fapt, îngrijirea paliativă este adesea oferită în cadrul bolilor cronice ca parte a tratamentului și a gestionării simptomelor, cum ar fi durerea sau disconfortul. De asemenea, îngrijirea paliativă poate fi oferită atunci când starea unui pacient s-a stabilizat și acesta nu mai are nevoie în mod critic de susținere a vieții sau de alte tratamente intensive.

Îngrijirea paliativă vă poate ajuta să gestionați durerea și alte efecte secundare ale bolii în sine și ale oricăror medicamente utilizate pentru a o trata.

Îngrijirea paliativă este un tip special de sprijin de care au nevoie persoanele cu o boală gravă, cum ar fi cancerul, pentru a se simți mai bine și a trăi cât mai bine posibil. Se concentrează pe îmbunătățirea calității vieții atât pentru pacient, cât și pentru familie.

În îngrijirea paliativă:

  • Veți învăța cum să gestionați durerea.
  • Veți primi ajutor pentru a face față unor simptome precum greața (senzație de rău) și vărsăturile (vărsături).
  • Medicul dvs. va colabora cu ceilalți medici pentru a vă recomanda un plan de tratament adecvat, în funcție de nevoile dvs.

Îngrijirea paliativă se concentrează pe calitatea vieții dumneavoastră, nu pe a scăpa de cancer sau pe a vă menține în viață mai mult timp.

Îngrijirea paliativă se concentrează pe calitatea vieții dumneavoastră, nu pe eliminarea cancerului sau pe menținerea în viață mai mult timp. Aceasta urmărește să reducă la minimum simptomele și efectele secundare cauzate de cancer și de tratamentul acestuia, astfel încât să puteți trăi cât mai bine posibil. Ca atare, îngrijirea paliativă ia în considerare vârsta, starea fizică, cultura și nevoile spirituale ale unei persoane.

  • Îngrijirea paliativă oferă sprijin pentru a ajuta oamenii să trăiască bine cu cancerul. De asemenea, îi ajută să facă față fricii de moarte prin discuții deschise despre aceasta și prin furnizarea de informații despre opțiunile de sfârșit de viață, atunci când este cazul.
  • Îngrijirea paliativă este oferită de medici (în spital), asistente medicale sau alți profesioniști din domeniul sănătății în echipe formate din medici/chirurgi; medici generaliști (GP); specialiști, cum ar fi oncologi medicali; asistenți sociali; farmaciști; fizioterapeuți; terapeuți ocupaționali; logopedii/audiologi sau psihologi.

Grija pe care o purtăm în centrele noastre

Pentru a trăi în armonie la domiciliu, respectăm demnitatea fiecărei persoane și a familiei sale. Nu îl vom trata diferit pe cel iubit de dumneavoastră pentru că tocmai a intrat în casa noastră și îi acordăm îngrijiri ca și cum ar fi trebuit să trăiască la domiciliu. În acest fel se pot simți în siguranță și nu le este teamă că cineva îi supraveghează sau nimic.

Îngrijirea paliativă are un punct forte în îngrijirea persoanelor și familiilor care se confruntă cu o boală care limitează viața. Scopul îngrijirii paliative este de a profita la maximum de timpul rămas. De asemenea, îi ajută pe indivizi să privească spre viitor în timp ce își continuă rutina zilnică. În timp ce ameliorarea durerii este un aspect important al îngrijirii paliative, acesta nu ar trebui să fie singurul obiectiv. În schimb, combinația de bunăstare fizică, mentală, emoțională și spirituală este cea care constituie adevăratele obiective ale îngrijirii paliative.

De reținut: Îngrijirea paliativă îi poate ajuta pe pacienții care încă primesc tratament pentru o boală gravă

Îngrijirea paliativă nu este doar pentru cei care sunt pe moarte. Este, de asemenea, pentru persoanele aflate la mijlocul vieții lor și chiar pentru cei care au o viață lungă în față. Nu contează dacă sunteți tânăr sau bătrân, dacă vă simțiți sănătos sau bolnav – îngrijirea paliativă vă poate ajuta.

Unii pacienți vor fi diagnosticați cu o boală în fază terminală; alții s-ar putea să nu știe cât vor mai trăi. Îngrijirea paliativă ajută ambele grupuri să facă față bolii și să se pregătească pentru viitor, indiferent ce le rezervă acesta.

Îngrijirea paliativă este o parte importantă a sistemului de sănătate și poate ajuta pacienții care încă primesc tratament pentru o boală gravă. Nu este doar pentru cei care au ajuns la finalul vieții.