Dificultățile vârstnicilor în activitățile zilnice și mobilitatea redusă

Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, abilitățile lor fizice pot scădea. Acest lucru îi poate îngreuna să facă unele activități de zi cu zi și să se deplaseze. Mai mult decât atât, o dată ce populația îmbătrânește, numărul vârstnicilor cu dizabilități este în creștere.

Acest lucru a creat o problemă masivă pentru societate, deoarece aceste persoane au nevoie de asistență pentru activitățile de bază ale vieții de zi cu zi și pentru mobilitate. Mulți vârstnici suferă și de afecțiuni cronice care pot îngreuna și mai mult activitățile obișnuite.

Acest text vine în continuarea articolului precedent: “Insecuritatea financiară o dată cu înaintarea în vârstă

Aceste probleme se pot datora unui număr de factori, precum problemelor cronice de sănătate, artrită, deficiențe de vedere sau auz și mobilitate limitată. Pe lângă faptul că le este mai greu pentru seniori să trăiască independent, aceste dificultăți pot duce, de asemenea, la izolare socială și depresie.

Dificultăți fizice: artrită, vedere/auz slabă etc.

Bătrânii se confruntă adesea cu probleme când vine vorba de activitățile zilnice și de mobilitate. Acest lucru se datorează faptului că, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, mușchii și oasele lor ar putea să nu fie la fel de puternice ca odinioară, ceea ce le poate îngreuna să facă lucrurile pe cont propriu.

Mulți oameni în vârstă se confruntă cu dificultăți fizice care le împiedică capacitatea de a realiza activitățile zilnice. Artrita poate face dificilă mișcarea, vederea slabă poate îngreuna activități precum gătitul iar pierderea auzului poate îngreuna comunicarea. Aceste dificultăți pot determina persoanele în vârstă să se simtă izolate și frustrate, ceea ce duce la scăderea calității vieții.

Există multe modalități de a ajuta persoanele în vârstă să depășească aceste obstacole, inclusiv dispozitive adaptive, medicamente și terapie. Lucrând cu un medic și explorând opțiunile disponibile, seniorii își pot menține independența și calitatea vieții.

Dificultăți de sănătate mintală: depresie, anxietate etc.

Depresia este o problemă comună de sănătate mintală în rândul vârstnicilor. Poate îngreuna participarea la activități și poate duce la scăderea calității vieții. Anxietatea este, de asemenea, frecventă la adulții în vârstă și se poate manifesta sub formă de teamă, neliniște sau iritabilitate.

Aceste dificultăți de sănătate mintală pot îngreuna participarea persoanelor în vârstă la activități și pot duce la scăderea speranței de viață. Este important ca membrii familiei să fie conștienți de aceste probleme și să ofere sprijin acolo unde este necesar.

Izolare socială

Totodată, persoanele trecute de o anumită vârstă, pot experimenta un declin al abilităților lor fizice. Acest lucru poate duce la izolarea socială, deoarece aceștia pot avea dificultăți în îndeplinirea sarcinilor care erau odată ușoare, cum ar fi să se îmbrace, să facă baie și să gătească. Izolarea socială poate fi dăunătoare sănătății mentale și fizice a unui individ, ducând la depresie și la un risc crescut de îmbolnăvire.

Conform Institutului Național al Îmbătrânirii al SUA, “există mai multe moduri de a combate izolarea socială: În primul rând, este important să aveți grijă de dvs. Încercați să faceți exerciții fizice, să mâncați sănătos, să dormiți suficient (7 până la 9 ore) și să efectuați activități care vă plac pentru a vă ajuta să gestionați stresul și să rămâneți cât mai sănătoși din punct de vedere mental și fizic. De asemenea, este important să rămâneți activ și să vă conectați cu ceilalți. ” (Sursa: https://www.nia.nih.gov/health/loneliness-and-social-isolation-tips-staying-connected )

oameni in varsta care se joaca

02 oameni in varsta care se joaca

Mobilitate limitată

Pentru multe persoane în vârstă, chiar și cele mai simple sarcini zilnice pot fi o provocare. Urcatul scărilor, îmbrăcarea sau gătitul pot fi extrem de dificile și frustrante. Acest lucru se datorează adesea mobilității limitate, care poate fi cauzată de o serie de factori, cum ar fi artrita, vederea sau auzul slab sau pur și simplu lipsa de energie.

Mobilitatea limitată poate face dificilă deplasarea prin casă și îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi. De asemenea, poate duce la izolarea socială, deoarece persoanelor în vârstă le este greu să iasă și să se întâlnească cu prietenii sau să participe la activități care le plac.

Există o serie de modalități de a ajuta la îmbunătățirea mobilității persoanelor în vârstă. Exercițiile simple precum întinderea sau mersul pe jos pot ajuta la creșterea flexibilității și a forței. Există, de asemenea, o serie de dispozitive disponibile care pot face sarcini precum spălatul sau gătitul mai ușoare, cum ar fi barele de sprijin pentru duș sau extensiile pentru plită.

Pentru a face față tuturor acestor provocări, vă recomandăm un centru bătrâni București, în care oamenii în vârstă au parte de un tratament de calitate beneficiind de o serie de servicii precum menaj și curățenie, servicii de spălătorie și multe altele.

În concluzie, dificultatea persoanelor în vârstă în desfășurarea activităților zilnice este o problemă alarmantă care ar trebui luată în considerare de către statul român. Deși există multe produse pe piață concepute pentru a ajuta seniorii să rămână mobili și independenți, multe dintre aceste dispozitive sunt scumpe și nu sunt acoperite de asigurare, iar în unele cazuri, bătrânii pot fi prea mândri sau jenați pentru a cere ajutor, ceea ce poate duce la o scădere a sănătății.